Historia

Classic Chevy Club of Sweden

Hur Classic Chevy Club grundades

Efter 60-talets ”raggare” och de billiga bilarna, avtog jänkebilarnas intresse i början av 70-talet. När sedan oljekrisen kom 1973 trodde väl ingen på en uppgång för USA-bilar.
Några entusiaster fanns i alla fall kvar och en av dem var Jörgen Jacobsson.
Reservdelar till USA-bilar var det ont om i Sverige vid den här tiden så Jörgen läste Hot Rod Magazine för att söka efter delar.

I början av 1975 fick han se en liten annons, att en ny klubb för Chevrolet 55-57 hade startats i USA, december 1974 och kallades för Classic Chevy Club. Jörgen skickade in sin ansökan för att gå med i klubben och blev medlem 435. Det är det lägsta medlemsnummer en medlem i Sverige har i Classic Chevy International som klubben i dag heter.

I maj 1975 blev Hasse Fröberg och Hugo Dahlgren medlemmar i Classic Chevy Club och tanken bland dessa tre började gro att bilda en svensk lokalavdelning till Classic Chevy Club. Jag själv och en handfull medlemmar till blev medlemmar i augusti 1975 och efter det så började planeringen för att starta lokalavdelningen.

Det tog en hel del tid och det hann bli 1976. Nu kom Norge före och startade sin lokalavdelning i mitten av 1976. Svenska Classicägare blev inbjudna till, som norrmännen sa, europas första Classic Chevy träff i augusti månad.

Från Sverige åkte ca 15 bilar till Feirings camping i Minnesund, där alla samlades på en äng och den enda bekvämligheten som fanns var en kran med vatten. Träffen blev lyckad då man träffade likasinnade.
Nu tog det riktig fart med att bilda en svensk klubb. Under hösten drogs det upp riktlinjer för namn, logotyp, stadgar etc och till slut kunde klubben bildas i slutet på december 1976.

I maj 1977 hölls det första öppna mötet och Classic Chevy Club of Sweden var i gång. CCCS blev nu också en lokalavdelning till klubben i USA och därmed blev kravet att alla svenska medlemmar också skulle vara medlemmar i USA. Medlemsnumret i USA blev också det svenska medlemsnumret.
Det första Sommarmötet i Sverige hölls i augusti 19-20-21-1977 på Bolmsö i Småland.

I december 1977 skickades klubb-bladet Classic Front ut till medlemmarna för första gången. Det bestod av några stencilerade sidor hopvikta till A5-format. De första redaktörerna var Torbjörn Dahlgren, Håkan Jonasson och undertecknad. I detta lilla format levde tidningen till 1981, då formatet ändrades till A4 samtidigt som klubbtidningen bytte namn till Classic Mirror.

Klubbens tidning med 4 nr/år är en viktig del i klubbens verksamhet för att nå ut med information till medlemmarna i Sverige och utomlands. Det är här Du som medlem kan göra dig hörd med synpunkter, artiklar och annonser till tidningens redaktör.
Åren gick och i början av 80-talet togs kravet bort att vara medlem i USA och därmed började den numrering av medlemmar vi har idag.

Fram till idag har det hänt mycket. CCCS har fått en profil med Sommarmötet som årets höjdpunkt och med många lokalträffar över landet.
Under åren har klubbens ordförande och styrelsemedlemmar jobbat för att få en fungerande klubb. Visst har det under åren varit svårt att få alla styrelseposter besatta, men alla har efter egen förmåga arbetat målinriktat och ideellt för klubbens bästa.

Det hade säkert funnits en Classic Chevy Club i Sverige idag men att Jörgen Jacobsson var så tidigt ute med att få igång en klubb i Sverige har vi alla glädje av. Vi ”gamla” aktiva medlemmar får vara med och fostra nästa generation att ta över klubben, för visst behövs det en Classic Chevy Club i Sverige.

CCCS historia berättad av Göran Asplund #005. 1995

  Om ej medlem, ange 000.

  Facebook

  Facebook

  Bli Medlem

  Bli medlem i Classic Chevy Club Of Sweden?
  Klicka här!

  KONTAKTA OSS

  Skicka gärna ett E-post till oss eller ett vanligt brev till klubbadressen nedan och tala om vad Ni tycker och om Ni vill ha information om Classic Chevy Club of Sweden.

  Classic Chevy Club of Sweden
  Gredelbyvägen 12 A 741 40 Knivsta